Haft Mewa

Een heerlijke mix van fruit en noten geweekt in rozenwater
 • Unieke smaak kenmerkend voor de Afghaanse keuken
 • Onderdeel van de Afghaanse cultuur en tradities
 • Nu tijdelijk ter viering van Nowruz (Afghaans Nieuwjaar)

Een heerlijke mix van fruit en noten geweekt in rozenwater

21 maart is het Nowruz (Afghaans en Perzisch Nieuwjaar). Om deze reden hebben wij voor de maanden maart en april paar Afghaanse klassiekers toegevoegd aan onze kaart. Deze traditionele gerechten worden ook met Nowruz veel geserveerd. Haft Mewa is hier een van.

Haft Mewa betekent letterlijk "zeven vruchten" en is een mix van zeven soorten gedroogd fruit en noten die geweekt worden in water en suiker. De zeven vruchten die gebruikt worden in Haft Mewa zijn meestal walnoten, pistachenoten, amandelen, gedroogde abrikozen, gedroogde perziken, rozijnen en gedroogde vijgen.

Het gerecht heeft zowel een symbolische als een praktische betekenis. De zeven vruchten symboliseren de zeven dagen van de week en worden gegeten als teken van hoop en voorspoed voor elke dag van de week. Het gerecht wordt ook beschouwd als een gezond en voedzaam dessert dat energie geeft en het lichaam voorbereidt op de lente.

Haft Mewa wordt vaak geserveerd tijdens de eerste dag van Nowruz en kan ook worden gegeten als een tussendoortje of als dessert tijdens de weken die volgen op de viering van het nieuwe jaar. Het gerecht wordt soms ook gemaakt met een mix van gedroogd fruit en noten die variëren afhankelijk van de regio en persoonlijke voorkeur. Het is een populaire lekkernij in Afghanistan en wordt ook geserveerd tijdens andere feestelijke gelegenheden zoals bruiloften en verjaardagen.

Wil je weten wat wij nog meer aanbieden tijdens Nowruz en de maanden maart en april?

 • Meer over Nowruz (Afghaans Nieuwjaar).
 • Meer over de zoete lekkernij Jalebi.
 • Meer over het klassieke Afghaanse feest- en welkomstdrankje Shir chai.
 • Wat onze gasten zeggen

  “Wij waren ontzettend onder de indruk! Het eten is niet alleen heel erg lekker, maar het personeel is vriendelijk en de locatie is nog veel mooier dan op de foto’s zichtbaar is. Wij komen zeker vaker.”
  “Wat een prachtige zaak, mooie lampen en een gezellige sfeer. We hebben er heerlijk gegeten. De rijsttafel was een lust om van te eten en ook het dessert was heerlijk. Onze avond was zeer geslaagd! Wij komen zeker terug!”
  "We zijn hartelijk en gastvrij ontvangen. Je komt hier helemaal tot rust. Wat een prachtige zaak, mooie lampen en een gezellige sfeer. We hebben er heerlijk gegeten. De rijsttafel was een lust om van te eten en ook het dessert was heerlijk. Onze avond was zeer geslaagd! Wij komen zeker terug!"

  op de kaart

  Op loopafstand van Pathé de Kuip en goed bereikbaar met de auto en openbaar vervoer.

  open in google maps

  digitale rondleiding

  Neem voor een sfeerimpressie een digitale rondleiding door ons restaurant en het terras.

  Bekijk in het groot

  Bekijk dit ook

  Shir Chai

  Proef het klassieke Afghaanse feest- en welkomstdrankje
  Meer informatie

  Jalebi

  Gefrituurd, zoet en met suikersiroop, een lekkernij die je moet proberen
  Meer informatie